Steve Martland

Jeg har ingen intentioner om at lave bloggen her om til en samling nekrologer over nyligt afdøde komponister eller at sætte specielt fokus på komponister pga. jubilæer eller fødselsdage. Men for et par uger siden sad jeg og lyttede til alt, hvad jeg kunne finde af Steve Martland på Youtube, fordi jeg ville skrive en blogpost om ham. Jeg kunne dog ikke finde ud af hvilket værk jeg skulle vælge, og hans overvældende ”Babi Yar”, som var det første Martland jeg hørte, ligger ikke på Youtube (endnu) og det blev jeg lidt pigesur over, og så valgte jeg en anden komponist til den uge. Så gik der godt en uge – og så var Steve Martland død kun 53 år gammel. Øv.

Jeg vendte tilbage til alle klippene og besluttede mig for ikke at beslutte mig for et enkelt værk, men at linke til hele tre værker. De er heller ikke så lange. Og både/og er et bedre princip end enten/eller. Så værsgo’ indenfor og få et skud energi fra Steve Martlands hånd. Der må godt danses.

Anti Thatcher – Pro publikum

Steve Martland var ikke en komponist med hang til kompleksitet og indadvendthed. Hans værker er inspireret af barokmusik, Stravinsky og af læreren Louis Andriessen. Altsammen musik med klar fokus på rytme, musik der ikke er bange for at kommunikere med publikum. Han lagde vægt på at få musikken ud til skolebørn og gjorde et kæmpe pædagogisk arbejde med at introducere børn til kompositionsmusik. Han brugte med glæde instrumenter og idiomer fra rock og jazz og han lavede – ligesom Andriessen – sit eget band: Steve Martland Band. Martland var også helt klar i sine politiske holdninger: de lå til venstre for midten af engelsk politik.

Når man hører musikken, er det næsten åbenlyst, at det er dansemusik det her, og Martlands værker er også i stor stil blevet koreograferet. Orkesterværket ”Babi Yar” er ikke det eneste, der mangler på Youtube, hans finurlige og til tider endda elegante ”Street Songs” er der heller ikke. Faktisk er der en forbindelse fra dansk musikliv til Steve Martland i form af den engelske dirigent Paul Hillier, der nu dirigerer Theatre of Voices i Danmark og de har sammen uropført et værk af Martland i 2012.

Hvis du bliver interesseret i at høre mere Martland, så jeg er nødt til at opfordre til en tur på biblioteket, for jeg kan heller ikke linke til hans værker på Spotify, for der er også kun ganske få.

Gang i den

Vi begynder dansen med en hollandsk saxofonkvartet – Amstel Kvartetten – der giver den gas i Martland-værket ”Short Story” fra 2009. Her får Martland afløb for sin kærlighed til en klar, svingende og solid basstemme. Barytonsaxen kommer til sin ret i denne perle af en hakkende, hoppende og strømmende kvartet.

Næste værk er fra 1995 og låner fra den engelske barokkomponist Henry Purcell. Og fra meget andet. Det er baslinien han har taget fra Purcell – energien er helt Martlands egen. Titlen er ”Beat the Retreat” og den er snuppet fra det engelske militær, hvor man kan ”Beat the retreat” og på den måde kalde sine spredte troppeenheder til sig. Jeg tror måske ikke, der er så meget militærhistorie i det, men ordren Beat the Retreat stammer fra cirka samme tid som Purcell levede og så lyder det jo fedt.

Og her til sidst en ekstra spand musikenergi fra Steve Martland, denne gang med både barok- og balkanindflydelse – ”Re-Mix”, der er en ældre sag for jazzband fra 1986. Nyd det – og dans.

“De Stijl” af Louis Andriessen

Der er noget musik, der i den grad egner sig til at blive hørt live i en tæt koncertsal, og musik af Louis Andriessen hører til denne kategori. Det er en fest at få lov at mærke lydtrykket, høre alvoren og humoren, se musikerne og … fik jeg nævnt det? … mærke lydtrykket. Gå ind og hør Andriessen, hvis du nogensinde er i nærheden af en koncertsal, hvor hans musik bliver opført.

Jeg var meget i tvivl om hvilket værk af Andriessen jeg skulle vælge til denne blogpost, men endte med at beslutte mig for en sats fra et af hans allermest kendte værker: nemlig ”De Materie” fra 1980’erne og denne gang satsen ”De Stijl”, der så vidt jeg har kunnet finde ud af, var den første af de fire satser Andriessen komponerede.

Jeg snupper nok de tre andre satser i ”De Materie” i andre blogposts senere. Og så er der jo også ”Hoketus” og ”M is for Man, Music, Mozart” og mange flere.

”De Stijl”

”De Stijl” betyder stilen og var titlen på et tidskrift og en hel kunstbevægelse i Nederlandene i mellemkrigsårene. Piet Mondrian var en af de mest berømte malere i kunstbevægelsen og var også en af dens ophavsmænd.

I satsen ”De Stijl” er Louis Andriessen inspireret af Mondrians malerier; af de berømte malerier med lige linier og klare farver. Sort, hvid, rød, blå og gul. Ligesom de fem farver arbejder Andriessen med fem instrumentgrupper og adskillelsen mellem dem er næste lige så klar som på maleriet: Der er messingblæserne, der klaveret, der el-guitaren osv. Blokke af lyd skyder frem i lydbilledet uden formildende omstændigheder. De blander kun sporadisk og ligger ellers som isblokke og dunker ind i hinanden.

Og så er der koret. Teksten er et billedkunst-teoretisk uddrag fra tidsskriftet ”De Stijl”. Sammen bliver klangblokkene langsomt intensiveret – enkeltvis og sammen – og da godt halvdelen af satsen er gået (ca. 14-15 minutter inde) er ens hoved ved at eksplodere af lyd. Klangblokkene banker ind i hinanden, ingen af dem giver sig, nogle gange følges de ad, nogle gange er der korte ophold, hvor de samler kræfter, men de vil alle høres. Som krævende børn. Og lige på det tidspunkt, hvor man har lyst til at råbe ”Så TI dog STILLE!” … så gør de det. Eller bliver i hvert fald mere stille end før. Koret forsvinder og giver plads til en kvindestemme, der fortæller om maleren Piet Mondrian. Teksten er et brev, der handler om at Mondrian elskede at danse, og når han dansede var han meget rank og havde ansigtet højt løftet.

Klaverets boogie woogie, rytmerne og hele udtrykket bliver mindre kantet, mere smilende. Og i stedet for de stramme sorte streger mellem aggressive hvide og røde firkanter, kommer der mere gult og blåt, flere mellemnuancer, elegance og smil. Indtil historien om Mondrian er forbi, koret vender tilbage og klangblokkene skyder frem igen – kun ændret en smule, fordi vi har hørt mellemstykket om Mondrian, er blevet vugget lidt i dansemusikken. Der er kommet andre farver frem, så selv de kantede klange langsomt får flere dybder og kan spille sammen på andre måder. Og efterhånden kommer de store klangblokke ind på en række og satsen slutter i nogenlunde god ro – og i hvert fald i stram orden.

På det tidspunkt er der gået næsten en halv time og energien fra de første klaverakkorder er næsten ikke på noget tidspunkt blevet formindsket. Ikke for alvor. Det er noget af en spand kul Andriessen smider i ovnen her. Og så er der lige de første klaverakkorder … de der første klaverakkorder. Electrifying.

Lyt til det med volumenknappen skruet godt op. Det er god musik!

http://www.youtube.com/watch?v=9qJtKiZLUhE

Og så kan man jo kun opfordre en flok danske musikere til at opføre hele ”De Materie” en gang. Jeg ville købe billetter med det samme!