Liza Lim – Philtre

Denne blogpost er mere en pil, der peger på en komponist som jeg synes alle skal kende til, end det er en egentlig værkgennemgang. Der sker nemlig nogle gange det, at en komponist er så god til selv at formidle sine værker, sine inspirationer og sine tanker, at sådan en musikformidler som jeg er totalt overflødig. Og Liza Lim er en af den slags. Læs fx. hendes blog her Og samtidig kan du så gå på opdagelse på hele resten af hendes velkomponerede hjemmeside. Så hvad laver jeg egentlig her? Jo, jeg peger! SE – lige derovre er Liza Lims hjemmeside! Lyt og læs der! >>>

Filtre

Hun er en verdensberømt komponist med fuld fart på karrieren (hun skriver for tiden på en strygekvartet til Arditti Kvartettens 40-års-jubilæum i 2014. Og så når man vist ikke meget højere i værk-bestillings hierarkiet). Hun skriver i alle genrer fra solo-værker til opera – men min fornemmelse er, at hun ikke er så kendt her i Danmark. En google-søgning på danske sider og navnet Liza Lim giver kun nogle få hits i genren ”Find billigste cd-priser online”. Det må vi kunne gøre bedre!

(Og når du tjekker min søgning, så husk, at alle Lisa Lim-svar enten er en forfatter eller en countrymusiker)

Liza Lim er født i Australien, hendes familie stammer fra Kina og hun bor i London. Jeg ved ikke om globetrotter-baggrunden kan høres i hendes musik, men hun har et stort vingefang – også lydligt – og hun skriver en musik, der er frygtløs, fuld af overskud, ligeglad med genrer og etiketter og med en charmerende indadvendthed midt i alt det brilliante. Og så lyder musikken godt. Hendes musik er simpelthen en filtrering af en broget baggrund – til et lige så broget, men stærkt fokuseret lydlandskab.

Philtre

Og ja, nu skulle man tro, at jeg havde valgt værket her, fordi det hedder filter … men Philtre betyder faktisk trylledrik eller elskovsdrik eller sådan noget. Så så smart var jeg heller ikke. Grundene til at vælge værket Philtre er, at det er et godt eksempel på den legesyge og alvorlige tilgang man fornemmer i Lims musik. Det er som om man næsten automatisk tænker i modsætninger når hendes musik klinger: Intimt og ekstrovert, fortællende og abstrakt, legesyge og alvor. Hun lader sig inspirere af hele verden, fra sufi-poesi til norsk hardangerfele. Fra elektronik til forhistoriske figurer (se bloggen jeg linkede til ovenfor). Og det hele smelter sammen i Lims musik. Hun er sådan et “one-woman-New York”: en smeltedigel af inspirationer, traditioner og nybrud.

Philtre er skrevet for hardanger-fele (den norske folkemusikviolin) eller almindelig violin, der er stemt mærkeligt. Indspilningen på youtube som jeg linker til er med violin (jeg ville gerne høre den med hardangerfele. Det ville jeg gerne).

Så lyt til denne skæve trylledrik for violin og få dermed en smagsprøve på Liza Lims musik. Det er godt!

Philtre findes ikke på Spotify, så der kommer ingen opdatering af spillelisten i denne uge.