Olivier Messiaen – Le merle noir

Jeg har været gennem en del forårsagtig musik i den forgangne uge for at præsentere noget lys og forår her på bloggen. Det har ikke været så nemt: noget er for langt (jeg stirrer på dig, Britten), noget er kedeligere, end jeg huskede det (Rautavaara, det var dig!) og andet er bare ikke sådan egentlig forårsagtigt hele vejen igennem. Men så hørte jeg noget forleden morgen: De forårsivrige nørrebroske solsorte er begyndt på forårs-sangerdysten. Bogfinken er også i gang i Fælledparken, musvitterne pipper selvom det stadig er frost om natten. Men ingen af de andre småfugle, slår solsorten i sangkraft … og så var det jo pludselig nemt at finde forårsmusik til bloggen: Messiaens lille værk for fløjte og klaver ”Le merle noir” – Solsorten. Hvis i klikker på wiki-linket til solsorten, så kan man under billedet til højre høre en optagelse af en fransk solsort. Formodentlig en solsortedialekt, der er tættere på det Messiaen hørte i 1950’erne, end den du kan høre uden for vinduet.

Le merle noir

Det lille fløjteværk var et bestillingsværk fra Pariserkonservatoriet, hvor Messiaen selv var ansat. Værket skulle indgå i den årlige fløjtekonkurrence på konservatoriet.

Messiaens interesse for fuglestemmer er tydelig i mange værker, og der er sjove eksempler på, hvordan fuglesange, som han selv optog i naturen og skrev ned, har fundet vej ind i musikken på hjemmesiden her

Det, der overhovedet gør det interessant at høre ”Le merle noir” er selvfølgelig, at Messiaen ikke har skrevet et stykke for fløjte, der består af en nedskrift af solsortesang. Der er mere musik, end der er solsort. For selvom det er nemt at høre skræp, sang og fløjt ind i værket, er det en mindst lige så god lytteoplevelse at høre musikken som musik. Den udvikler sig fra korte, prikkende udbrud og triller, til langsommere fraser og til længere fraser. Klaveret kommer ind som buldrende baggrund, der sætter nye bevægelser i gang hos fløjten eller som samtalepartner og præ-ekko.

Det er god musik – og forårsagtigt. Lyt til solsorten!

Den kan også findes på Spotify her: Karlheinz Zöller – Le Merle noir

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *